Vize ile İlgili 5 Soru 5 Cevap

1.Kişilerin ABD’ye gidebilmesi  için mevcut kaç tür vize vardır?

ABD’ye geçici olarak seyahat eden kişiler için 20’den fazla göçmen olmayan vize türü vardır. ABD’de kalıcı olarak yaşamak isteyen göçmenler için ise bu sayıdan daha fazla vize türü bulunmaktadır. Sizin için gerekli olan vizenin türü, planladığınız seyahatin amacına yönelik olarak belirlenir. Size uygun vize türünü öğrenmek için hemen bizlerle iletişime geçin

2.Vizemin 5 yıl sonra süresi dolacak, bu ne anlama geliyor?

Vizenin mutlaka ABD’ye seyahat eden kişinin giriş yapmak istediği zaman geçerli olması gerekmektedir. Ancak vizenin sona erme tarihinin (geçerlilik süresi/vizenin kullanılabileceği zaman dilimi), geçici ziyaretçiye İç Güvenlik Bakanlığı tarafından ABD’de kalması için izin verilen süreyle bir ilişkisi yoktur. Çoklu giriş vizesine sahip olan kişiler, vizesinin süresi dolmadığı ve ABD sınır kapısından geçmeye uygun olmamasını gerektiren hiçbir şey yapmadığı sürece, aynı amaçla seyahat için ABD’ye birden fazla kez seyahat edebilirler.

3.Eski pasaportumun süresi doldu. ABD’ye seyahat etmek için kullandığım vizem hala geçerli ancak eski pasaportumun içerisinde bulunuyor. Yeni pasaportumla yeni bir vize başvurusu yapmama gerek var mı?

Hayır. Eğer vizeniz hala geçerliyse, hasar görmemişse ve esas seyahat amacız için gerekli olan vize türüne uygunsa, ABD’ye iki pasaportunuzu da yanınızda taşıyarak seyahat edebilirsiniz (Örneğin, esas seyahat nedeninizin turizm olduğu turist vizesi). İki pasaport da (geçerli pasaport ve süresi sona ermiş, geçerli vizeye sahip olan pasaport) aynı ülkeye ait olmalıdır. ABD giriş kapısına vardığınızda (POE, genellikle bir havaalanı veya kara sınırı) Gümrük ve Sınır Koruma Göçmen Memuru vizenizi ve eski pasaportunuzu kontrol edecek ve ABD’ye giriş yapmanıza izin verirse yeni pasaportunuza “VIOPP” (vizesi diğer pasaportundadır) notunu bulunduran bir kabul damgası vuracaktır. Eski pasaportunuzdaki vizeyi çıkarıp geçerli olan yeni pasaportunuza yapıştırmayı denemeyiniz. Eğer bunu yaparsanız, vizeniz geçerliliğini kaybedecektir.

4.ABD’de bulunuyorken vizemin süresi sona erecek. Bu sorun olur mu?

Hayır. Eğer İç Güvenlik Bakanlığı, Gümrük ve Sınır Muhafaza Birimi Memuru belirli bir süre için ABD’ye girişinizi onayladıysa, izin verilmiş olan ziyaret sürenizi kabul damganızın üzerine veya Gidiş/Dönüş Kaydı adı verilen I-94 formunun üzerine not düşer. ABD’de bulunduğunuz süre içerisinde vizenizin süresi sona erse bile izin verilmiş olan ziyaret süresi boyunca ABD’de kalabilirsiniz. Kabul damganız veya I-94 formu size izin verilen ziyaret süresini belgelendirdiğinden ötürü ABD’de bulunma izninizin resmi kaydıdır ve bunu pasaportun içerisinde tutmak çok önemlidir.

5.İsmimi değiştirdim. Üzerinde eski ismimi bulunduran vizem hala geçerli midir?

Eğer isminiz resmi olarak evlilik, boşanma veya mahkeme emriyle değiştiyse yeni bir pasaport edinmeniz gerekmektedir. Dışişleri Bakanlığı, yeni pasaportunuzu edindikten sonra ABD’ye giriş ve çıkışlarınızı kolaylaştırmak için yeni bir vize başvurusu yapmanızı önermektedir.

 

Kaynak: https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/frequently-asked-questions/about-basics.html

 

Scroll to top