Sıkça Sorulan Vize Soruları

İdari İşlem Nedir?

Reddedilen bazı vize başvuruları ek olarak idari işlem gerektirebilir. İdari işlem gerekiyorsa mülakatın sonunda konsolosluk memuru, başvuran kişiyi bu konuda bilgilendirir. İdari işlemin süresi kişiye ve duruma özel olarak değişebilmektedir. Acil seyahatler haricindeki durumlarda (örneğin; ciddi hastalıklar, sakatlıklar veya birinci derece yakın akrabaların ölümü) idari işlem durum sorgulaması yapılmadan önce başvuran kişiler mülakat gününden veya ilave evrakların sunulduğu günden sonra (hangisi daha sonra ise) en az 180 gün beklemelidirler.

Vize Reddi

Vize başvurum reddedildi. Neden paramı geri alamıyorum?

Ödediğiniz ücret, başvuru ücretidir. Dünyanın her yerinde ABD vizesi almak için başvuran herkesin ödemek zorunda olduğu bu ücret, başvuru işlemi ücretini kapsamaktadır. Vize başvuru süreciniz sonuçlandığından dolayı vizenizin çıkmış olup olmamasına bağlı olmaksızın bu ücretin tarafınıza geri ödenmesi mümkün değildir. Örneğin, eğer başvurunuz 214 (b) maddesi dolayısıyla reddedilmişse ve yeniden vize başvurusu yapmak istiyorsanız, aynı elçiliğe başvursanız da farklı bir elçiliğe başvursanız da vize başvuru ücretini ödemeniz gerekir. Vize Hizmetleri İçin Ücretler sayfasından ücret listesine erişebilirsiniz.

Yenileme

İleride yakın bir tarihte süresi sona erecek göçmen olmayan vizeye sahibim ve bunu yenilemek istiyorum. Tekrar tüm vize başvuru sürecini geçirmem gerekiyor mu?

Evet, vizeniz hala geçerli olsa bile her vize başvurusu yapmak istediğinizde tüm başvuru sürecini tekrar geçirmeniz gerekmektedir. Başvuran kişinin, vizesini yenilerken mülakata girmesine gerek olmayan birkaç durum olabilir. Daha fazla bilgi için ABD Elçiliği veya Konsolosluğunun sayfasını inceleyiniz.

ABD’ye Giriş ve Çıkış

Vizem çıktıktan sonra ABD’ye giriş yapabileceğim değil mi?

Vize, ABD’ye girişinizi garantilemez. Vize yabancı bir vatandaşın ABD giriş kapısına seyahatine izin verir ve İç Güvenlik Bakanlığı, Gümrük ve Sınır Koruma Birimi (CBP) göç denetçisi ABD’ye girişleri kabul eder veya reddeder. CBP’nin internet sitesinden Giriş İzinleri sayfasını inceleyebilirsiniz.

ABD’de kalmak için bana ne kadar süre izin verildiğini nereden öğrenebilirim?

Vize, ABD’ye girişinizi garantilemez ancak yurt dışından gelen yabancı bir vatandaşın ABD giriş kapısına (genellikle havaalanı veya kara sınırı) seyahat etmesine izin verir ve ABD’ye giriş için izin istemesine olanak sağlar. İç Güvenlik Bakanlığı, ABD Gümrük ve Sınır Koruma Birimi memurlarının ABD’ye giriş izni verme, girişi reddetme ve seyahat eden kişinin ne kadar süre ABD’de bulunabileceğine karar verme yetkileri vardır. Giriş kapısında ABD’ye giriş izni verildikten sonra İç Güvenlik Bakanlığından ABD göç denetçisi pasaportunuza kabul damgasını vurur veya I-94 Giriş/Çıkış Kaydı formunu işler. ABD göç denetçisi bu kabul damgasına veya formun üzerine ya bir tarihi ya da “D/S” (durum süresini) işler. Eğer I-94 formunun üzerinde belirli bir tarih bulunuyorsa bu tarih, ABD’den ayrılmak zorunda olduğunuz tarihtir. Bu kabul damgası veya I-94 formu ABD’ye giriş izninizi belirttiğinden dolayı pasaportunuzda bulundurmanız gereken en önemli şeylerden biridir.

Kayıp, Çalıntı veya Hasarlı Vizeler

İçerisinde vizemin bulunduğu pasaportum çalındı, ne yapmalıyım?

Eğer içerisinde kabul damganızın veya I-94 formunuzun bulunduğu pasaportunuz kaybolduysa veya çalındıysa en kısa zamanda bunları yenilemelisiniz. Uygulamanız gereken birkaç adım bulunmaktadır, daha fazla bilgiye erişmek için Kayıp ve Çalıntı Pasaportlar, Vizeler ve I-94 Formları sayfasını inceleyiniz.

Vizem hasar gördü. Ne yapmalıyım?

Eğer vizeniz herhangi bir sebepten ötürü hasar gördüyse, yeni bir vize için ABD Elçiliğine veya Konsolosluğuna tekrar başvuru yapmanız gerekmektedir.

Geçerliliği kesin olmayan vizeler (Burroughs vizeler) nelerdir ve geçerlilikleri hala var mıdır?

Geçerliliği kesin olmayan vizeler (Burroughs vizeler), seyahat eden kişinin pasaportuna elle damgalanmış on yıl geçerliliğe sahip turist/iş vizeleridir. 1 Nisan 2004 yürürlüğüne göre geçerliliği kesin olmayan tüm Burroughs vizeler geçerliliğini kaybetmiştir. Bu yüzden eğer geçerliliği kesin olmayan bir vizeye sahipseniz ABD’ye seyahat etmek için yeni bir vize başvuru yapmanız gerekmektedir.

 

Kaynak: https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/frequently-asked-questions/about-basics.html

 

 

 

Scroll to top