İş kurma

Adım Adım Göçmenlik Vizesi

Çeşitlilik Göçmen Vize Programı

Kayıt Bilgilerinizi İbraz Edin

Her mali hesap dönemi sırasında Çeşitlilik Göçmen Vize Programına (DV) kayıt olabileceğiniz sınırlı bir süre bulunmaktadır. Her yıl Dışişleri Bakanlığı detaylı talimatları kendi internet sayfasından paylaşmaktadır. Bu yönergelerde kayıt bilgilerinizi ibraz edebileceğiniz dönem tarihleri de belirtilmektedir.

Tüm kayıt bilgileri, belirlenen kayıt dönemi içerisinde elektronik olarak Elektronik Çeşitlilik Göçmen Vizesi (E-DV) internet sayfası üzerinden ibraz edilmelidir. Geç veya yazılı kayıtlar kabul edilmemektedir. Yasa her bir kişi için her kayıt döneminde yalnızca bir kayıt yapılmasına izin vermektedir. Dışişleri Bakanlığı çoklu kayıtları tespit edebilmek için son derece gelişmiş bir teknoloji kullanmaktadır. Eğer birden fazla kez kayıt yaparsanız, elenmiş sayılırsınız. İlgili internet  sayfası, DV talimatları sayfasında belirtilen tarihe kadar kayıt yapmak için aktif hale gelmeyecektir.

Kaydı tamamladıktan sonra isminizi ve sadece size özel olan bir onay numarasını içeren onay ekranına erişeceksiniz. Elinizde bir kopyası bulunması için bu onay ekranının çıktısını alınız. Onay numarasını kaybetmemeniz son derece önemlidir. Bu, kaydınızın durumunu kontrol etmenin tek yoludur ve eğer seçilmişseniz daha fazla bilgiye erişmek veya görüşme randevusu alabilmek için de bu numaraya ihtiyacınız olacaktır.

Çeşitlilik Göçmen Vize Programına kayıt olabilmek için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. Kayıt formunu, “Vize Danışmanı”, “Vize Acentesi” veya yardım eden biri olmadan kendi başınıza tamamlamanız önerilmektedir. Eğer biri size yardım ederse, kayıt esnasında orada bulunmalısınız ki böylece sorulara doğru cevapları verebilirsiniz ve üzerinde size özel onay kodunu bulunduran onay sayfasını kayıt sonrası muhafaza edebilirsiniz.

Adayların Seçilmesi

Her yıl Dışişleri Bakanlığı, Çeşitlilik Göçmen Vizesine (DV) başvuran tüm kişilerin kayıtları arasından, her eyalet ve ülke için alınabilir durumda olan vizelere göre rastgele bir seçim çalışması yürütmektedir. 7 Mayıs’ta Elektronik Çeşitlilik Göçmen Vize (E-DV) internet sayfası üzerindeki Aday Durum Kontrolü kısmından yayınlanan duyuru ile internet üzerinden kayıt olan tüm adaylar seçilip seçilmediğini öğrenebilirler. Kayıt durumunuzu öğrenebilmeniz için kayıt formunuzu doldurduktan sonra elde ettiğiniz onay numaranıza ihtiyacınız olacaktır. Eğer onay numaranızı kaybettiyseniz, kayıt durumunuzu kontrol edemezsiniz. Size tekrar onay numarası gönderilmesi mümkün değildir. Lütfen unutmayın: Dışişleri Bakanlığı seçilen kişilere bildiri maili göndermez veya seçilenlere haber vermez. ABD elçilikleri ve konsoloslukları, seçilenlerin bulunduğu bir liste paylaşmaz. E-DV sayfasındaki Aday Durum Kontrolü kısmı, Dışişleri Bakanlığının seçtiği kişileri bildirdiği TEK yerdir.

Eğer Seçilmişseniz

Dışişleri Bakanlığı seçilen kişilere bu durumu mektup veya mail yoluyla bildirmez. ABD elçilikleri ve konsoloslukları, seçilen kişilerin bulunduğu bir liste paylaşmaz. E-DV sayfasındaki Aday Durum Kontrolü kısmı, Dışişleri Bakanlığının seçtiği kişileri bildirdiği TEK yerdir. Eğer Elektronik Çeşitlilik Göçmen Vizesi (E-DV) internet sayfası üzerinden seçildiğinizi öğrendiyseniz, vize alıp alamayacağınızın belirleneceği konsolosluk mülakat randevusu almadan önce Çeşitlilik Göçmen Vize (DV) Programı sürecinin işleyebilmesi için bu sayfanın devamındaki adımları başarıyla tamamlamanız gerekir. Bu adımları olabildiğince kısa sürede tamamlamanız gerekmektedir.

 

Niteliklerinizi Tasdikleyin

Çeşitlilik Göçmen Vizesi (DV) Programı, DV adaylarından esas olarak lise veya eşdeğeri mezunu olmasını veya ABD yasasında tanımlanmış olan iki yıllık nitelikli iş tecrübesine sahip olmaları şartlarını aramaktadır.

Eğer gerekli eğitim veya nitelikli iş tecrübesi şartlarından herhangi birine sahip değilseniz, çeşitlilik göçmen vizesi alamazsınız. (Sadece asıl başvuran olarak sizin gereklilikleri karşılamanız gerekir. Eşiniz veya çocuklarınızın bu şartları sağlama zorunlulukları yoktur.) Aşağıda açıklanan nitelikli eğitime veya iş tecrübesine sahip değilseniz DV başvuru sürecine devam etmemelisiniz. Size vize verilmeyecek ve sizden alınan herhangi bir ücret geri ödenmeyecektir.

Lise Eğitimi: Lise eğitimi, ABD’deki 12 yıllık eğitim ile kıyaslanabilecek, resmi olarak birinci ve ikinci seviye eğitimlerin başarıyla tamamlanması anlamına gelir.

İş Tecrübesi: Eğer iş tecrübesi bakımından nitelikliyseniz son beş yıl içerisinde, ABD Çalışma Bakanlığının tanımladığı üzere, 4. veya 5. İş Alanı (Job Zone) olarak belirlenmiş iki yıllık çalışma veya tecrübe gerektiren, Özel Mesleki Hazırlık (SVP) derecesi 7.0 veya daha fazla olan bir alanda iki yıl iş tecrübeniz bulunmak zorundadır.

ABD Çalışma Bakanlığı, meslek alanı, birikim ve beceri, eğitim, çalışma ve diğer mesleki karakteristikler ile ilgili bilgileri kendi internet sayfasında ( http://www.onetonline.org/ ) bulundurmaktadır. O*Net çevrimiçi veri tabanı, iş tecrübelerini beş “İş Alanında” gruplandırmıştır. Çoğu meslek grubu bu listede bulunsa da sadece bazı belirli meslekler Çeşitlilik Göçmen Vizesi Programı için nitelikli sayılmaktadır.

Göçmen Vizesi ve Yabancı Uyruklu Vatandaş Kaydınızı İbraz Edin

DV-2020 çeşitlilik göçmen vizesi programına başvuran asıl aday ve tüm aile üyeleri DS-260 Formunu doldurmak zorundadır. DV kaydınızda bulunan, kendiniz ve aileniz ile ilgili bilgilere erişim sağlamak veya güncelleyebilmek için DV dosya numaranızı internet üzerinden DS-260 formuna girmeniz gerekmektedir.

DV programına kaydınızı yaptıktan sonra aile durumunuzda bir değişiklik gerçekleştiyse, örneğin, evlendiyseniz ya da çocuğunuz olduysa yeni aile üyelerini de dosyanıza eklemeniz gerekmektedir. (“Aile üyesi” tanımı, eşi ve/veya DV programına kaydolmadan önce 21 yaşını doldurmamış olan evlenmemiş çocukları kapsar.) Dosyanıza yeni bir aile üyesini eklerken, bu aile üyesiyle ilişkinizi kanıtlayan bir doküman ibraz etmeniz gerekmektedir.

Destekleyici Evraklar İbraz Edin

Kentucky Konsolosluk Merkezi (KCC), siz ve sizinle birlikte olan aile üyeleriniz için doldurulmuş olan başvuru formunu teslim alıp işledikten sonra gerekli destekleyici evrakları nasıl ibraz edeceğinizi bildiren talimatlar alacaksınız. Aşağıda belirtilen talimatnameye uygun bir şekilde gerekli destekleyici evrakların taranmış kopyası ibraz edilmeden mülakat tarihiniz belirlenmez. Belirli bir evrakı elde edemediyseniz KCCDVDocuments@state.gov adresine bu evrakı neden elde edemediğinize dair açıklamanızı, dosya numaranızın konu başlığı olduğu bir mail altında .jpeg veya .pdf formatlı bir dosya halinde gönderiniz. Evrakların asıllarını konsolosluk memuruyla gerçekleşecek olan mülakatınıza getiriniz. Bu sürece erken başlamak önemle tavsiye edilmektedir.

Gerekli evraklar: Doğum sertifikası, sabıka kaydı, askerlik belgesi, adli sicil kaydı, geçerli pasaportun biyografik bilgi sayfasının fotokopisi.

Detaylara https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/diversity-visa-program-entry/diversity-visa-if-you-are-selected/diversity-visa-prepare-supporting-documents.html adresinden ulaşabilirsiniz.

Mülakat

Kentucky Konsolosluk Merkezi, DS-260 formunuzun değerlendirmesini tamamladıktan sonra KCC tarafından DS-260 formunda belirttiğiniz ABD Elçiliği veya Konsolosluğunda gerçekleştirilmek üzere planlanmış, mülakat tarihini bildiren bir mail alabilirsiniz. Bu mail sizin, onay numaranızı kullanarak Elektronik Göçmen Vizesi (E-DV) internet sayfası üzerindeki Aday Durum Kontrolü kısmına giriş yapıp mülakat yeri, günü ve saatini incelemenize olanak sağlar. Mülakata yanınızda götürmek üzere bu bilginin çıktısını alınız. Mülakatta sizin yanınızda çeşitlilik göçmen vizesine başvuran eşiniz ve (uygun olan) çocuklarınız da bulunmalıdır.

Mülakata Yanınızda Neler Getirmelisiniz?

Randevu Mektubu – Elektronik Göçmen Vizesi (E-DV) internet sayfası Aday Durum Kontrolü kısmındaki randevu bilgilerinizin bulunduğu mektup.

DS-260 Onay Kağıdı – Bu kağıdın, DS-260 başvurunuzu tamamladıktan sonra istediğiniz zaman Konsolosluk Elektronik Başvuru Merkezi sayfası üzerinden çıktısını alabilirsiniz.

Pasaport – Her aday için ABD’ye planlanan giriş gününden altı ay sonrasında da geçerli olan, süresi dolmamış pasaport.

Fotoğraf – Her aday için iki adet tamamen aynı fotoğraf. Fotoğrafların, Fotoğraf Gereklilikleri sayfasındaki standartlara uygun olması gerekmektedir.

Sağlık Raporu – Eğer heyet doktoru size her adayın muayene raporunu belirten kapalı zarflar verdiyse, lütfen bu kapalı zarfları getiriniz. Bazı doktorlar muayene raporunu doğrudan ABD Elçiliği veya Konsolosluğuna da göndermektedir. Daha fazla bilgi için Mülakat İçin Hazırlık sayfasını inceleyiniz.

Asıl ve Destekleyici Evraklar – Vizeye başvururken sizin ve her aile üyesinin ibraz ettiği tüm evrakların asıllarını veya onaylı nüshalarını getiriniz (pasaportunuz hariç). Sizden ayrıca çalışma veya eğitim gerekliliğini sağladığınıza dair kanıt, evlilik cüzdanı, boşanma evrakı ve velayet evrakları da istenebilir. Eğer KCC’ye ibraz etmediğiniz yeni bir evrak varsa hem aslını hem de fotokopisini getiriniz. Mülakat tamamlandıktan sonra asıl olan evraklarınız size geri teslim edilecektir. Fotokopiler alınacaktır. Daha fazla bilgi için Destekleyici Evrakların Hazırlanması sayfasını inceleyiniz.

İngilizce Çeviriler – Eğer evrak İngilizce çeviri gerektiriyorsa bu evrakı noter onaylı çeviri haline getirip mülakat günü yanınızda getirmelisiniz. Daha fazla bilgi için Destekleyici Evrakların Hazırlanması sayfasını inceleyiniz.

Vize Ücreti– Eğer vize ücretinizi mülakattan önce ödemediyseniz, konsolosluk memuruyla konuşmadan önce ücretinizi ödemeniz gerekmektedir.

Kaynak: https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/diversity-visa-program-entry.html

 

 

Scroll to top